|
як спекти хл≥б. |
’л≥б
¬ банку на 600 г води, додаю 2 чайних ложки сол≥ та др≥ждж≥ (1
шматок - 30 г).” велику миску висипаю 1 кг борошна ≥ коли др≥ждж≥ розчин¤тьс¤,
вливаю, пом≥шуючи в муку. «ам≥шую т≥сто (не дуже довго - не довше 5 хвилин).
„ерез п≥втори години викладаю т≥сто на ст≥л, перем≥шую, розд≥л¤ю на дв≥
частини ≥ кладу в товст≥ алюм≥н≥Їв≥ форми, змащен≥ ол≥Їю оли хл≥б п≥д≥йде
до к≥нц¤ форми, ставлю в нагр≥ту духовку на найменший вогонь. ’л≥б печетьс¤
одну годину. ¬иходить дв≥ буханки вагою по 750 г. ” випадку, коли хл≥б
лишаетьс¤ на другий день - то до т≥ста можна додати к≥лька столових ложок
ол≥њ, чи розтопленого масла. якщо хл≥б печетьс¤ без форми, то, коли хл≥б
п≥дн≥метьс¤, зверху сл≥д змастити його б≥лком. « одного кг муки виходить
2 круглих буханки, або 4 батони, або 8 булок, або 16 пир≥жк≥в. ¬ип≥кати
хл≥б треба по-р≥зному: хл≥б в форм≥ печетьс¤ на р≥вному маленькому вогн≥
1 годину. (якщо форма тонка - хл≥б може пригор≥ти. ¬ товст≥й алюм≥н≥Їв≥й
форм≥ в≥н н≥коли не пригорить, нав≥ть ¤кщо буде пектись 2 години - т≥льки
засохне.) ’л≥б без форми та батони ставл¤ть на 5 хвилин на самий сильний
вогонь, щоб була хрустка скоринка, а пот≥м доп≥кають на малому вогн≥. Ѕулки
печуть 10 хв на малому вогн≥, а пот≥м 5 хв - на сильному. ўойно спечений
хл≥б накривають вологим рушником ≥ дають остигнути.
ƒл¤ того, щоб зранку спекти св≥жий хл≥б, т≥сто можна зам≥сити звечора
≥ поставити в холодильник на нижню полицю. “≥льки треба накрити кришкою,
чи рушником, ≥накше т≥сто засохне. «а н≥ч т≥сто п≥дн≥метьс¤, ≥ вранц≥ не
буде перекислим. ћожна п≥сл¤ того,¤к звечора зам≥сити ≥ дати йому п≥дн¤тись
в тепл≥, покласти т≥сто в форми, накрити рушником ≥ поставити в холодильник.
ƒо ранку т≥сто п≥дн≥метьс¤ до крањв форми ≥ можна одразу ставити його в
п≥чку.
|